Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Güney Kore silah ihracatında yüzde 140’lık artışla rekor kırdı
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde Güney Kore, 2022’de silah ihracatında yüzde 140 gibi rekor bir artış elde etti.
New York Times’ta Güney Kore’nin savunma sanayisi üzerine yayınlanan değerlendirme yazısına göre, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra dünyada silah üretimine ilgi arttı.
ABD gibi bazı silah tedarikçisi ülkeler savaş dönemlerinde üretim kısıntılarıyla boğuşurken, Güney Kore izlediği istikrarlı politikayla silah pazarındaki payını artırmaya çalışıyor.
Güney Kore, Rusya ile ilişkilerini zedelememek için Kiev yönetimine doğrudan silah yardımı yapmaktan kaçınsa da geçen yıl Kiev’e en çok silah yardımı yapan ülkelerden biri olan Polonya’ya satış yaptı.
Polonya’nın Ukrayna’ya gönderdiği Krab obüsünün Güney Kore yapımı K9 obüsünün şasisini kullandığı gerekçesiyle bazı Güney Kore silahlarının Ukrayna’ya ulaştığı yorumlanıyor.
Seul’deki Asan Siyasi Araştırmalar Enstitüsü’nde uzman olan Yang Uk, Güney Kore silahlarının diğer ülkeler üzerinden Ukrayna’ya ulaşmasının mümkün olduğunu ve bu durumda Güney Kore’nin ihracat kontrollerini ne kadar katı uygulayacağının sorgulanabilir olduğunu savundu.
Polonya’ya 12,4 milyar dolar değerinde silah sattı
Güney Kore’nin 2022’deki silah ihracatı, Polonya’ya tank, obüs, savaş uçağı ve çok sayıda roketatar satışı için yapılan 12 milyar 400 milyon dolarlık anlaşmalar da dahil olmak üzere yüzde 140 artışla 17 milyar 300 milyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı.
Doğu Avrupa ülkeleri Sovyet döneminden kalma silahlarını Ukrayna’ya gönderdikten sonra Güney Kore, ordu envanterlerini yenilemek için cazip bir seçenek haline geldi.
Polonya’dan gelen siparişler, ülkesini 2027 yılına kadar ABD, Rusya ve Fransa’nın ardından en büyük dördüncü silah ihracatçısı yapma sözü veren Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için değerli bir fırsat olarak görüldü.
Güney Kore silah ihracatında dünyada 8. sırada
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’ne (SIPRI) göre, 2017’den 2021’e kadar Güney Kore, “bu alanda en hızlı büyüyen ülke” olarak dünyanın en büyük 25 silah ihracatçısı arasında 8. sırada yer aldı.
ABD’nin her silahı üretemeyeceğini savunan Güney Koreli savunma şirketi Hanwha’nın lideri Son Jae II, ABD’nin artık tedarik etmediği veya yeterince hızlı tedarik edemediği silahları üreterek NATO’ya yardım etmeyi umduklarını söyledi.
Son, “Jeopolitik konum, savunma sanayi geliştirmeyi kaderimiz haline getirdi” dedi. sözünü kullandı.
ABD’nin Rusya ve Çin ile rekabet halinde uçak gemisi ve nükleer denizaltı gibi üst düzey silahlar ürettiğine dikkat çeken Son, Güney Kore’nin top, zırhlı araç ve tank gibi orta düzey silahlara ağırlık verdiğini ifade etti.