Uzun süreli tek tip diyet hayatı tehdit edici olabilir
Zayıflamak için tek bir besinin kullanıldığı diyetlerin sağlıksız olduğunun yıllardır bilindiğini belirten uzmanlar, zayıf görünmenin daha hoş ve estetik görüldüğü bu çağın sağlıksız beslenme trendlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor. Düşük kalorili diyetlerin vücuttaki iştah hormonlarının artmasına ve metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, alınan besinlerin vücut fonksiyonları için yeterli olmadığının altını çiziyor. Yiğit, bu tür diyetlerin birçok metabolik dengesizliğin yanı sıra ölüme de neden olabileceği uyarısında bulunuyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vegan olan ve tek tip diyet uygulayan ünlü sosyal medya fenomeninin vefatıyla yeniden gündeme gelen tek tip diyet hakkında bilgi verdi.
Tek tip beslenmenin sağlıksız olduğu yıllardır biliniyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, dünyada artan obezite sorunu ve sosyal medyanın da etkisiyle zayıf görünmeyi daha keyifli ve estetik hale getirdiği bir çağda yaşadığımızı söyledi. Özellikle yaz aylarında tek tip beslenmenin popülaritesi artıyor. Egzotik meyve diyeti, kabak diyeti, çorba diyeti gibi kilo vermek için tek besin kullanan diyetlerin kilo verme ve kilo korumada sağlıksız ve işlevsiz olduğu yıllardır bilinmesine rağmen sosyal medyadaki bilgi kirliliği nedeniyle her zaman dikkat çekmektedir. ve internet. söz konusu.
Enerji kısıtlamalı diyetler iştah hormonlarının artmasına neden olur
Tek besinle yapılan, gücü kısıtlı diyetlerin özellikle hipotalamusun iştah merkezindeki açlık-tokluk sinyallerinin salınımını olumsuz etkilediğini vurgulayan Yiğit, “Uygulanan düşük kalorili diyetler vücuttaki iştah hormonlarının artmasına neden oluyor. ve metabolizma hızında yavaşlama. Ayrıca vücutta stres hormonları ve kortizol düzeylerinin artmasına neden olarak diyeti bıraktıktan sonra hızlı kilo alımına neden olurlar.” şeklinde konuştu.
Vegan beslenme vücudun fonksiyonlarını sürdürmesi için yeterli değildir.
Artık bir inanç ya da zayıflama olarak kabul edilen vegan beslenmenin vücut fonksiyonlarını ve metabolizma hızını olumsuz etkileyebileceğine işaret eden Yiğit, “Vegan beslenen bireyler lif, antioksidan ve birçok vitamini sebze, meyve ve tahıllardan alıyor. . Ancak bunlar vücut fonksiyonları için yeterli değildir. Vücut için gerekli olan B12 vitamini, demir, folik asit ve kalsiyum bitkisel besinlerle yeterli miktarda karşılanmaz. Bu vitaminler müstahzar olarak alınsa bile, genellikle emilim eksikliği vardır. Bu nedenle osteoporoz, gece körlüğü ve böbrek fonksiyonlarında bozulma görülebilir. uyardı.
Uzun süreli tek tip diyet ölüme neden olabilir
Uzun süre tek besinle uygulanan diyetlerin protein ve mineral eksikliklerine, elektrolit dengesizliğine, laktik asidoz ve hatta ölüme yol açabileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Kesin olmamakla birlikte bunun nedeni olma ihtimali yüksek. Bahsettiğim nedenlere.” söz konusu.
Yiğit, tek besinle yapılan bu tarz diyetlerin dikkat çekmesine rağmen özellikle ergenlik döneminde temelleri atılan ve vücut memnuniyetsizliği ile karakterize olan blumia nervoza, anoreksiya nervoza gibi hastalıkların ortaya çıkmasına zemin oluşturabileceğini ifade etti:
“Bu kadar düşük kalorili veya tek besinli bir diyet uyguladıysanız, önce sebze ve meyve çeşitliliğini artırarak, az yağlı hayvansal gıdaları ve tam tahılları diyetinize ekleyerek normal beslenmenize dönmeye başlayabilirsiniz. zararlarını en aza indirir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı