Haber

‘Cumhuriyet’in 100. Yılı’ temasıyla ‘Aydabir’ röportajı yapıldı

‘Cumhuriyet’in 100. Yılı’ temasıyla ‘Aydabir’ röportajı yapıldı

 

İDEALİST İç Mimarlık Derneği’nin Bien ana sponsorluğunda düzenlediği Aydabir söyleşi serisinin 16’ncısı “Cumhuriyet’in 100. Yılı” temasıyla gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü yüksek mimar Banu Uçak’ın üstlendiği söyleşide modacı Dilek Kaprol, yüksek mimar Prof. Dr. İstek Fazilet, iç mimar Melike Battal, mimar Büşra Al ve mimar Banu Plane konuşmacı olarak yer aldı.

 

İDEALİST İç Mimarlık Derneği ve Bien iş birliğiyle hayata geçirilen yeni, sosyal ve ilham verici söyleşilerden oluşan ‘Aydabir’in 16.’sı, “Cumhuriyet’in 100. Yılı” temasıyla 31 Ekim Salı günü adresistanbul’da gerçekleştirildi. mimar ve tasarımcıların katılımıyla gerçekleşti. İstek Kaprol, Prof. Dr. İstek Fazilet, Büşra Al, Melike Battal ve Banu Uçar’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, tasarım disiplinlerinden alanlarında başarılı olan beş kadının kişisel ve mesleki yaşamları ele alındı. Cumhuriyetin en büyük başarılarından biri olan kadınların kurtuluşu.

 

Moderatör, yüksek mimar Banu Uçak, cumhuriyetin Türk kadını için bir kavram ve yönetim biçiminin ötesinde varoluşsal, hayati bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak oturumu açtı. Bugün ülkemizde insan hayatında kendi tercihleriyle yaşayan, çalışan ve üreten tüm kadınların Latife Uşşaki, Kara Fatma, Leman Tomsu, Nezihe Muhhiddin, Süreyya Ağaoğlu, Harika Söylemezoğlu gibi öncü Cumhuriyetçi kadınların açtığı yolu takip ettiğinin altını çizen, Afet İnan, Cahide Tamer. Uğrunda canlarıyla mücadele eden tüm kahramanlarımıza borçlu olduğumuz Cumhuriyetin 100. yıl dönümünü kutladı.

 

Oturumun ilk konuşmacısı Prof.Dr. İstek Fazilet, cumhuriyetin getirdiği maliyet ve fırsatlarla birlikte büyüdüğü aile ortamını, kendisini mimarlık eğitimine getiren liberal kültürü, özel bir dalda okuduktan sonra mesleğini akademik ortamda sürdürme hikayesini izleyicilerle paylaştı. . Fazilet, konuşmasında, özellikle mimaride toplumsal normların erkeğe dayalı olduğuna dikkat çekerek, Leonardo Da Vinci’nin Vitrivus Adamı ve Corbusier’nin Modulor’unun kadın ölçeğini dışlayan yaklaşımını esprili bir dille anlattı. Fazilet, cumhuriyetin kadınlar açısından kazanımlarının altını çizerken, kadınların sadece ülkemizde değil, dünyada hâlâ nüfusun yarısını oluşturmasına rağmen hayatın aynı paydaşları olmadıklarına dikkat çekti.

 

Güzel sanatlar eğitimi alan ve aldığı eğitimin getirdiği disiplinle bireysel üretim pratiğine sahip olan Melike Battal, 1998 yılından bu yana kendi ofisinde iç mimarlık hizmetleri vermekte olup; Bireyin kendi içgörüsü ve birey olma çabasının karşılığı üzerine kendi hayatından örnekler vererek, gençlere ve geleceğe olan inancını vurgulayarak konuşmasını tamamladı. Büşra Al, beş yıl önce kurduğu mimarlık ofisi PlugOfis’i, sadece kadın mimarların çalıştığı, ortaksız ama kolektif bir ruhla açık bir paylaşım ortamı olarak yönetme sürecini anlatıyor. Bunların kariyer seçimi üzerindeki etkisinden bahsetti. Mimari ve kentsel ölçekte birçok tasarım yarışmasında ödül alan Büşra Al, Adana Sucuzade Kent Meydanı Mimar Proje Yarışması sürecinden sadece yapılara değil, aralarındaki boşluğa da anlam katan bir tasarım yaklaşımını benimsediğini anlatıyor, mesleğinin dönüm noktası olan yapılarda, kurumlarda ve insanlarda tevazuyu, kolektifliği ve bütüne hizmeti ön plana çıkarıyor. kavramların altını çizdi.

 

Moda alanında Türkiye’nin önde gelen isimlerinden İstek Kaprol, çocukluğunda bir astronot için kıyafet dikmekle başlayan hayalinin kendisini bu geziye taşıdığını, çocukluğundaki merak ve heyecanı koruduğunu söyledi. Beymen Academia’da kazandığı ödülle girdiği moda sektöründe bugün “insan inovasyon tasarımcısı” olarak çalışıyor. Anlattıklarını anlattı. Mimariden ilham alan, yerli donanım ve sürdürülebilirliğe odaklanan İstek Kaprol, Türk Silahlı Kuvvetleri ve F1 pilotları için yenilikçi, yüksek teknolojiye sahip kıyafet tasarımları yarattı. Tasarımın bir giysiden çok daha fazlası olduğunu, vücudunuzu ömür boyu çevreleyen bir yenilik niyeti olduğunu belirten Kaprol, Antarktika’da çalışan Türk bilim insanları için tasarladığı performans kıyafetlerinin heyecan verici bir paylaşımıyla konuşmasını sonlandırdı.

 

2022’den bu yana devam eden ‘Aydabir’ söyleşi serisinin bir sonraki etkinliği yeni temasıyla Kasım ayında Addresistanbul’daki İDEALİST Center’da gerçekleşecek. ‘Aydabir’ röportaj serisinin tüm görsellerine İDEALİST İç Mimarlık Derneği YouTube kanalından ulaşılabilir.

 

Arzu Kaprol

Tasarımı giyim mimarisi olarak tanımlayan İstek Kaprol, Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Paris’teki American Academy’de couture eğitimi aldı. Beymen Academia’nın “Avangard Tasarımcı” ödülünü kazanarak tasarım kariyerine başlayan Kaprol, NetWork’ün kreatif yöneticiliğini yaparken QUE markasını kurdu. Kaprol, 2011 yılında Paris Moda Haftası ve Resmi Moda Federasyonu takviminde defileler düzenlemeye başladı ve Paris’teki ofisini açtı. 2015 yılında Türkiye’nin ilk hologramlı defilesini, 2016 yılında ise Türkiye’nin ilk dijital couture defilesini ulusal ve uluslararası platformlarda sundu. Dilek Kaprol’ün 2015 yılında yarattığı akıllı giyimin ilk prototiplerinden biri; İklimlendirme değişikliklerine göre işlevi değişen “Akıllı Ceket” yine sektörün öncü hareketleri arasında yerini aldı.

  Arzu Erdem

Prof. Dr. Dilek Fazilet lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini İTÜ’de tamamladı. 35 yıllık kariyeri boyunca dekanlık ve rektör yardımcılığı başta olmak üzere birçok değerli görevde bulundu. 2012 yılında İstanbul Su Medeniyetleri Projesi ile koruma dalında Ulusal Mimarlık Ödülü’ne layık görülen mimarlık ekibi arasında yer aldı. Halen doğal yaşam ve biyoçeşitlilik üzerine çalışan ve araştırmalar yapan Fazilet, Rubicon Vakfı, SEV Vakfı ve İŞ ​​GYO Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın yönetim kurullarında görev yapmakta ve İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde ders vermektedir.

 

Büşra Al

Büşra Al, 2008 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu ve yüksek lisansını tamamladı. 2014 yılında PLUGOFIS’i kurdu. Öğrencilik yıllarında birçok yarışmada ödüller kazandı. 2014 yılından bu yana farklı şehirlerdeki mimari projelerde çeşitli ödüller alan Al, çalışmalarına PLUGOFIS’te devam ediyor.

 

Melike Battal

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü’nde tamamlayan Melike Battal, 1997 yılından bu yana iç mimarlık ve tasarım alanında çalışmaktadır. 1998 yılında Melike Battal Tasarım Ofisi’ni kuran Battal, kamu binaları, konutlarda projelerine devam etmektedir. ve ofisler. Fotoğraf ve enstalasyon çalışmalarına da devam ediyor.

 

Banu Uçağı

Banu Uçak, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu ve yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladı. İnşaat/emlak alanında yöneticilik yaptı, ulusal ve uluslararası yarışmalarda heyet üyeliği yaptı, mimari belgeseller hazırladı. Uçak şu anda Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

azdavayajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu