Asya piyasaları Çin TÜFE verileri ve Tayland faiz kararı ile zorlanıyor
Yatırımcılar önemli ekonomik verileri ve merkez bankası kararlarını beklerken Asya piyasaları zorlu bir güne hazırlanıyor. Tayland Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında temel faiz oranını %2,50’de tutarak üst üste dördüncü kez sabit tutması bekleniyor. Bu karar, yatırımcı güveninin azaldığı ve Tayland borsasının Pazartesi günü %1,5 düşerek Kasım 2020’den bu yana en düşük noktasına ulaştığı bir ortamda geldi.
Çin’de ise gözler en son açıklanan üretici ve tüketici fiyat enflasyonu rakamlarında olacak. Analistler, Mayıs ayı için yıllık tüketici enflasyonunun Nisan ayındaki %0,3’ten hafif bir artışla %0,4’e yükselebileceğini, aylık oranın ise sıfıra düşebileceğini tahmin ediyor. Buna rağmen, tüketici enflasyonu son bir yılda ilk kez art arda dört pozitif değer kaydetmiş olacak. Bununla birlikte, fabrika kapısı enflasyonunun Ekim 2022’den bu yana aylık düşüş eğilimini sürdürerek %-1,5 ile negatif kalması bekleniyor.
Asya’daki yatırımcı duyarlılığı, NASDAQ:AAPL’deki Apple (NASDAQ:AAPL) hisselerindeki %7’lik artışın hem S&P 500‘ü hem de Nasdaq‘ı Salı günü yeni zirvelere taşımasına yardımcı olduğu Wall Street’teki yükseliş görünümüyle tezat oluşturuyor. ABD Hazine tahvil getirileri de Federal Rezerv’in yaklaşan politika kararı beklentisiyle geriledi.
Tayland Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutma kararı daha önce beklenenden daha geç geldi. Enflasyonun bir yılı aşkın süredir merkez bankasının %3’lük tolerans sınırının altında kalmasına rağmen Tayland bahtı 2023 yılında yaklaşık %6 değer kaybetti.
Tayland’da, biri başbakanın da dahil olduğu üç önemli davanın körüklediği siyasi belirsizlik, yatırımcıların endişelerini arttırarak Tayland borsasında satışlara yol açtı. Bu durum, piyasanın bu yıl %5,5’lik bir artış gösteren MSCI Japonya dışı Asya endeksine kıyasla daha düşük performans göstermesine neden oldu.
Bölgeden gelecek diğer ekonomik güncellemeler arasında Güney Kore’den işsizlik rakamları, Hindistan’dan Nisan ayı sanayi üretim verileri ve Japonya’nın Mayıs ayında iki kattan fazla artarak %2,0’ye ulaşması ve Eylül ayından bu yana zirveye ulaşması beklenen son toptan eşya enflasyonu rakamları yer alıyor.
Endonezya rupiahı da Salı günü son dört yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından mercek altına alınan bir diğer para birimi. Asya’daki piyasalar bu ekonomik göstergelere yönelirken, küresel yatırımcılar sonuçları ve bunların bölgesel finansal istikrar üzerindeki potansiyel etkilerini yakından izleyecek.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.